Om oss

Ståuppbolaget är ett eventföretag specialiserade på stand up comedy och humor. Företaget drivs och ägs av göteborgskomikerna Marcus Bengtsson och Hampus Algotsson. Vi arrangerar stand up-klubbar i Göteborg och Skövde, producerar och bokar turnéer med stand up, livepoddar och föreställningar och säljer stand up och underhållning till företagsfester och privata evenemang.

Vår historia

Hösten 2013 flyttade Hampus Algotsson till Göteborg. Kort efter flytten tog han tag i en dröm sedan många år; han började köra stand up. Redan på sitt första gig på liten, numera nedlagd, krog i Vasastan i Göteborg träffade han Marcus Bengtsson, som varit igång i några månader, och Jonas Strandberg, som gjort sin standup-debut bara en vecka tidigare. Under 2014 gjorde trion många gig tillsammans och blev nära vänner.

När hösten kom flyttade Jonas till Stockholm för att satsa på stand up. Marcus och Hampus ville också satsa på stand up, men samtidigt vara kvar i Göteborg. Det var svårt, då det inte fanns så många proffsiga klubbar i stan. Lösningen var enkel, de fick ta saken i egna händer.

Marcus och Hampus skulle starta en stand up-klubb och de bestämde snabbt att de ville vara på etablerad pub. Första tanken var Pustervik. På Pustervik fanns det vid den tiden redan två fasta klubbar. Pingisklubben på måndagar och Basketklubben på onsdagar. Skulle de ha en stand up-klubb skulle den såklart heta Ståuppklubben.

När Pustervik inte var intresserade hade namnet redan fått fäste hos Marcus och Hampus. Och när Henriksberg tyckte idén med en stand up-klubb var kul så var det klart. Den 16 oktober 2014 hade Ståuppklubben premiär i Henriksbergs källare. På scen stod Simon Gärdenfors, Henrik Mattisson, Ellinor Johansson, Annalisa Gustavii, Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson. Lokalen var knökfull och många fick vända i dörren.

Klubben fortsatte med ytterligare två kvällar under hösten 2014 och tio kvällar under våren 2015. Tyvärr var höll inte biljettförsäljningen samma tryck och när Marcus och Hampus, tillsammans med Henriksbergs ägare, bestämde sig för att satsa på en sommarsäsong på Henriksbergs takterass var det vinna eller försvinna. Sommaren blev en succé med utsålda kvällar med bland andra Specialisterna och Jonatan Unge.

De kommande åren kom verksamheten att utökas mer och mer. Den 16 oktober 2015 stod Ståuppklubben för första gången värd för en kväll utanför det ordinarie programmet när Simon Gärdenfors körde sin första standup-special ”En slapp timme”, den 31 maj 2016 hade Ståuppklubbens humororienterade pubquiz Humorquizet premiär på Restaurang Crowbar i Göteborg och våren 2017 producerade Ståuppklubben sin första turné, ”Känd från Podcast” med Elinor Svensson, Johanna Wagrell, Albin Olsson och Johan Hurtig. Samma vår åkte Ståuppklubben på europaturné och körde stand up på svenska i Berlin, London och Barcelona.

Sedan dess har vi fortsatt arrangera klubbar, evenemang och turnéer. I början av 2019 grundade Ståuppbolaget för att separera klubbarna från den övriga verksamheten och närmre 100 event i 25 städer arrangerades under första året.

Våren 2020 slog coronapandemin hårt mot verksamheten och alla evenemang fick ställas in. Vi gick då ihop med Tidy Merch och startade Podstore.se, en webbshop med merch för komiker och poddar. Senare under 2020 startade vi även Berggrenskonst.se tillsammans med Marcus Berggren. Och sedan dess har även e-handelssatsningarna fortsatt. Under pandemin har vi även fortsatt arrangera evenemang i den mån det gått och varit tillåtet.

Vår verksamhet genom åren (i urval):

Ståuppklubben, 2014-nuvarande
Stand up-klubb i Göteborg.

Allt är inte guld – studentpubsturné, 2014–2015
Stand up-turné med Marcus Bengtsson, Jonas Strandberg och Hampus Algotsson.

Humorquizet, 2016–2017
Pubquiz om humor av Marcus Bengtsson, Isidor Olsbjörk och Hampus Algotsson.

Podcastfredag, 2016–2017
Livepodcast-scen i Göteborg.

Ståuppklubben europaturné 2017
Svenskspråkig stand up-turné i Europa med Emma Knyckare, Josefin Johansson, Marcus Bengtsson och Hampus Algotsson.

Känd från podcast, 2017
Stand up-turné med Elinor Svensson, Albin Olsson, Johanna Wagrell och Johan Hurtig

De e la standup, 2017 och 2018
Sommarturné med ett gäng komiker från Göteborgs stand up-scen.

Vesslan & Benne, 2017–2018
Standup-turné med Simon Gärdenfors och Anton Magnusson.

Ståuppklubben Skövde, 2018-nuvarande
Stand up-klubb i Skövde.

Patriarkatets för- och nackdelar, 2018
Stand up-turné med Elinor Svensson.

AMK late night 2018
Stand up-turné med Martin Soneby och gäster.

Quick – en humorshow, 2018–2019
Humorföreställning om Quick-fallet med Isak Jansson och Ola Aurell.

Tombola Livepoddturné, 2019
Livepoddturné med Carl Stanley och Marcus Berggren.

Ståuppklubbens europatruné 2019
Svenskspråkig stand up-turné i Europa med Petrina Solange, Josefin Johansson, Marcus Bengtsson och Hampus Algotsson.

LOOP, 2019
Humorshow med Marcus Berggren och Henrik Nyblom. 

Ståuppklubben 5 år, 2019
Stand up fem dagar i rad på Contrast Public House i Göteborg.

Qwansta, 2019
Hampus Algotssons första soloföreställning. 

Mord mot mords livepoddturné, 2019
Livepoddturné med Karin Londré och Anna Sandell.

Oklar, 2020
Henrik Nybloms första soloshow.

Svajigt, 2021
Work in progress-turné med Carl Stanley och Marcus Berggren.

Livepoddsöndag, 2021
Livpoddscen i Göteborg.

Stå upp för Henrik Nyblom, 2021
Henrik Nybloms andra soloshow.

Mord mot mord – livpodd, 2021
Livepoddar på Scalateatern och Lisebergsteatern.

Flabben Comedy, 2021
Stand up-klubben i Borlänge.

En vidrig kväll med herr Aurell, 2022
Humorföreställning med Ola Aurell på Sverigeturné.

Guds bästa barn, 2022
Eric Sporrongs första soloturné.